Bezoekerscentrum Grebbelinie

Historisch

Tussen het nationale park de Utrechtse Heuvelrug en het nationale park de Hoge Veluwe ligt de Gelderse Vallei. Dit is een historisch rijke omgeving: de eerste bewoners in de vallei waren er al in de ijzertijd. Bijvondere verschillende kastelen en paleizen en andere historisch interessante bezienswaardigheden van de laatste eeuwen zijn te bezichtigen. 

IJzertijd boerderij

In de gemeente Lunteren kunt u een gereconstrueerde boerderij uit de IJzertijd bezoeken. Als u er oog voor heeft vindt u in de Gelderse Vallei kunt u diverse grafheuvels ontdekken uit de IJzertijd. Het is een hele bijzondere plek om te bezoeken en te ervaren hoe het toentertijd was om te leven.

ijzertijdboerderij

De grebbelinie

Reeds in de 16de eeuw is men begonnen met de bouw van de Grebbelinie. Op het laagste punt in dit gebied, achter de Amersfoortse en Amerongse berg, construeerde men dijken door het land. In tijden van nood, als men bedreigd werd door vreemde mogendheden, liet men het lage land gecontroleerd onder lopen door de sluizen van de Rijn bij Rhenen open te zetten. 

Boek uw vakantie hier

In de loop der eeuwen hebben er veel veranderingen aan de linie plaatsgevonden. De laatste keer dat de Grebbelinie dienst heeft gedaan was in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog ten tijden van de mobilisatie. Hoewel Nederland graag haar neutraliteit wilde behouden heeft men toen toch haar verdedigingsstellingen in werking gezet.

Na de Tweede Wereldoorlog was duidelijk dat men met de waterlinies niet zo veel weerstand meer kon bieden in de hedendaagse oorlogsvoering. Na jaren van overwoekering door de natuur is de Grebbelinie weer in haar oude luister hersteld. Het is zeker een bezoek waard!

Bezoek het nabijgelegen en schitterende  Bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buurtsteeg gemeente Renswoude. Een mooi start punt voor uw ontdekking van de Grebbelinie. Op een afstand van 6,6 kilometer fietst u er vanaf Landgoed Ruwinkel zo naar toe! Vanuit de provincie is ook een leuke fietsroute van en naar de grebbelinie bezoekerscentrum.

2 landgoed ruwinkel bezoekers centrum grebbelinie

Jan van Schaffelaar Barneveld

Niet ver van Landgoed Ruwinkel vindt u de plaats Barneveld. Midden in het dorp staat de oude kerk. Deze kerk is beroemd omdat in 1482 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten de Kabeljauwse ridder Jan van Schaffelaar de kerk toren is binnengevlucht om bescherming te zoeken en nadat de toren werd omsingeld hij zichzelf van de toren heeft gegooid om uit handen van zijn belagers te blijven. Onderaan de kerk vindt u een standbeeld van Jan van Schaffelaar.

barneveld

Boek uw verblijf hier

Kastelen & Paleizen

In de directe regio van Landgoed Ruwinkel zijn er diverse kastelen en paleizen (paleis Soestdijk) te bewonderen. Een aantal van hen kunt u ook van binnen bezichtigen. We hebben een speciale Kastelen en Paleizen pagina van gemaakt deze vindt u door middel van de onderstaande afbeelding te drukken of de button hierboven.

1_Kasteel_Amerongen_vooraanzicht

Kastelen & Paleizen

De pyramide van Austerlitz

Begin 18de eeuw was het Franse leger van Napoleon gelegerd op de plek waar nu het dorpje Austerlitz ligt. Ter voorkoming van de alom toeslaande verveling onder de Franse troepen gaf de toenmalige generaal Auguste de Marmont de opdracht tot de bouw van een pyramide van aarde en graszoden op de toen nog bomenvrije Utrechtse heuvelrug. Hoe anders is het uitzicht vandaag de dag! Deze historische bezienswaardigheid mag u niet missen. 

Utrechtse Heuvelrug

De historische binnenstad van Amersfoort

De geschiedenis van Amersfoort gaat ver terug in de tijd, de huidige gebouwen stammen echter uit de periode direct na de grote stadsbrand in 1340. De historische binnenstad is een plaatje en behoort tot het nationaal beschermde culturele erfgoed. Bijzonder zijn de twee originele stadspoorten. Nog leuker is een boottochtje door de eeuwenoude grachten van de stad Amersfoort.  

Amersfoort Monnikendam

Boek uw vakantie hier

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie